Suunnistus harrastuksena

Lasten ja nuorten mielestä suunnistuksessa on parasta luonto, haasteet, kaverit ja elämykset. Voit tukea lapsesi harrastusta kannustamalla, innostamalla, huolehtimalla sopivista varusteista ja osallistumalla itsekin mahdollisuuksien mukaan harjoituksiin ja seuran toimintaan.

Toiveemme on, että te vanhemmat kannustatte lapsia liikkumaan vähintään 2 tuntia joka päivä. Koulumatkat omin jaloin, vaikkapa pyöräily harrastuspaikoille ja runsas ulkoilu päivittäin ovat liikkumisen peruspilareita. Perhesuunnistus on hieno mahdollisuus liikkua yhdessä harrastaen.

Suunnistusta voi harrastaa monella tasolla. Kuntorasteille voi osallistua kuka tahansa. Monet kisaavat lajissa tosissaan, mutta monet käyvät kilpailuissa myös vaihtelevien maastojen ja ratojen vuoksi. Nuorille järjestetään omia Lähicup- sekä Kompassi-kisoja ja muissakin kilpailuissa on sarjoja nuorille. Rasti-Jyry maksaa nuorten osallistumismaksut kilpailuihin. Lisäksi Rasti-Jyryssä voi osallistua seuran omiin ja muutaman seuran yhteisiin tapahtumiin ympäri vuoden. Näistä seuran jäsenet saavat tietoa sähköpostitse seurakirjeessä.

Kuntorastit

Eri seurat järjestävät kuntorasteja. Karttamaksu on yleensä aikuisilta 8-10€ ja lapsilta 3-5 €. Liittymällä Jyryn jäseneksi voi osallistua ilmaiseksi keskiviikkoisin Aluerasteille ja tiistaisin Espoo-rasteille. Kuntorasteilla lyhyimmät radat ovat yleensä 2 ja 3 km. Joissakin tapahtumissa on myös rastireitti (RR) ja tukireitti (TR).  Uudenmaan kuntorastit löytyvät netistä http://www.rastilippu.fi

Lähicup 

Rasti-Jyryn, Rastihaukkojen, Pihkaniskojen ja SK Uuden yhteinen lähialueen harjoituskisasarja. Osallistuminen ei vaadi lisenssiä, mutta osallistujan oltava seuran jäsen. Neljä osakilpailua vuodessa.

Vähintään kolme erilaista rataa, joilla seuraavat sarjat:

  • D8RR, H8RR, D10RR, H10RR, 10RRS (saattajasarja)
  • D12, H12, 12S (saattajasarja)
  • D14, H14, D16L, H16L, 14S (saattajasarja)

RR=rastireittirata: maastossa on yhtenäinen nauha, jonka varrella rastit ovat. Reitin varrella on oikaisumahdollisuuksia, joita saa käyttää hyväkseen.

Saattajasarjaan voi osallistua aikuisen saattajan tai kaverin kanssa. Joissakin tapahtumissa voi olla enemmän sarjoja.

Jokaisesta osakilpailusta saa osallistumispisteen. Ahkerat Lähicupin osallistujat palkitaan seuroissa kauden lopussa. 

Kompassi-tapahtumat

Suunnistavan Uudenmaan alueella pidetään 8-14-vuotiaiden sarjoissa Kompassi-tapahtumia. Kauden aikana järjestetään 2 viestiä ja todennäköisesti 5 henkilökohtaista kilpailua. Kilpailusarjoihin lisenssi pakollinen ja ilmoittautuminen IRMAssa. Seura maksaa lasten ja nuorten kilpailuosallistumiset. Lisäksi aloittelijoille ForFun-sarjat, joihin voi osallistua saattajan kanssa. ForFun-ilmoittautuminen paikan päällä ja seura maksaa osallistumiset jälkikäteen (Jenniltä saa lapun tätä varten). Ahkerat Kompassi-kisoihin osallistujat palkitaan kauden lopussa. Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma järjestetään elokuussa Nuorten Jukolan jälkeisenä sunnuntaina.

https://www.suunnistusliitto.fi/system/wp-content/uploads/2021/01/Kompassi-tapahtumat_ohjeet_v29012020.pdf

Emit

Sekä kuntorasteilla että kilpailuissa käytetään EMIT-leimausta. Rasti-Jyry lainaa nuorille tarvittaessa Emit-kilpailukortin ja sellaisen voi myös vuokrata kuntorastitapahtumissa. Kuntorasteille voi tietysti myös osallistua ilman ajanottoa. Oman Emitin tai muita suunnistusvarusteita voi tarvittaessa hankkia Suunnistajan Kaupasta.

IRMA

Ilmoittautuminen ennakkoilmoittautumista vaativiin kilpailun sekä joihinkin seuran tapahtumiin tehdään Suunnistusliiton IRMA-järjestelmässä. Tunnuksen IRMAan saa Rasti-Jyryn jäsenenä. Myös esimerkiksi kilpailukalenteri löytyy IRMAsta. https://irma.suunnistusliitto.fi/irma/public/competitioncalendar/view

Suomisport

Suunnistuksen lisenssit ja niihin liitettävät vakuutukset lunastetaan Suomisport.fi -palvelun kautta. Seura maksaa nuorten lisenssit kootusti, mutta huoltajan täytyy kirjautua itse palveluun. https://www.suomisport.fi/

Linkkejä

Suunnistusliitto www.suunnistusliitto.fi

Suunnistusliiton tietoa suunnistusharrastuksesta http://www.suunnistusliitto.fi/nuoriso/nuori-suunta-lasten-ja-nuorten-suunnistus/suunnistamaan/

Suunnistava Uusimaa www.suunnistavauusimaa.fi

Comments are closed.