Stadin sprintticup

Stadin sprintticup alkaa taas 1.11.2023. Marraskuussa Stadin sprintticupia juostaan joka keskiviikko, poikkeuksena yksi lauantaisprintti. Järjestäjinä Rasti-Jyry ja GSD (Get Sports Done). Cup jatkuu talvella 2024, jolloin järjestäjiin tulee mukaan Helsingin Suunnistajat.

Sprintissä suunnistus tuodaan kaupungin kaduille, puistoihin ja pihoille. Rakennukset, aidat, muurit, pensaat ja muut kulkemista estävät tai hidastavat kohteet muodostavat sokkelon, jossa suunnistaja toimii. Haasteena on löytää lyhyin ja ennen kaikkea nopein reitti rastille ja toteuttaa suunnitelma täydessä vauhdissa. Kaupunkiympäristössä vauhti lisää vaikeutta, kun päätöksiä reitistä ja käännöksiä pitää tehdä nopeaan tahtiin. Kilpailuissa sprintin ihanneaika on noin 15 minuuttia, kuntosuunnistustapahtumissa jokainen kulkee omaan tahtiinsa, eikä ajanotto ole pakollista.

Syyskauden tapahtumat

1.11.2023 Viikin tiedepuisto (Rasti-Jyry) Tulokset

Syksyn 2023 ensimmäinen tapahtuma on Viikin tiedepuistossa. Lähtö ja maali Viikinkaarelta Viikin kampuskirjaston vierestä. Lähistöltä löytyy parkkipaikkoja, mutta myös monet bussilinjat kulkevat aivan läheltä, ja 30 metrin päähän tulee upouusi Jokeriratikka nro 15 niin Itäkeskuksen suunnalta kuin
Keilaniemestä.

Kolmen tavallisen radan (A-rata 3,78 km, B 2,68 km ja C 1,91 km) lisäksi lapsille alle kilometrin mittainen, kahdeksan rastin puistosuunnistus. Muutenkin radoissa on puistomaisia osuuksia, mutta myös pienpiirteistä korttelisuunnistusta. Irralliset rastimääritteet, ne ovat myös kartassa.

Kilpailumaaston vanha kartta (1933)

Viikin tiedepuiston sprintin maasto koostuu osin jo muutaman vuosikymmenen paikalla olleista rakennuksista (yliopistonkampus ja Latokartanon ylioppilaskylä) ja näitä täydentämään nousseista virasto- ja tiederakennuksista, uusista puistoalueista sekä ylioppilaskylän pohjoispuolen kallioille nousseesta kujakkaasta asuinalueesta. Kahdella pidemmällä radalla suunnistuksessa vaihtelevat pitkät ja lyhyet rastivälit sekä hitaammat rinnerastit ja tasaisen maan vauhtivälit. A-radalla voi testata myös kiihdytysvalmiuksia. C-rata on lähinnä oikealta/vasemmalta-valintoja ja suunnanvaihtoja ilman merkittäviä korkeuseroja.

8.11.2023 Valpurinpuisto (GSD) Tulokset

15.11.2023 Taka-Töölö, Kisahalli (Rasti-Jyry) Tulokset

Tapahtumakeskus on sisätiloissa Töölön Kisahallin aulassa. Lähtö ja maali noin 300 m päässä Mannerheimintien länsipuolella. Luvassa on kaupunkisprinttiä Taka-Töölön kaduilla, puistoissa ja jonkin verran pihoilla. Vaativuudeltaan radat ovat keskitasoa. Osittain etenemään pääsee melko suoraviivaisesti ja vauhdilla, lisäksi on hiukan pihakikkailua. Alusta pääosin asfalttia, jonkin verran hiekkapohjaa.
Jalkinevalinta: Lenkkari (jos kadut eivät ole todella märät tai jäiset)
Kartta: A4 1:3000 kaikilla radoilla.
Ratapituudet: A: 3,8km, B: 2,8km, C: 2,1km
Erityistä huomioitavaa liikenteestä: Radat kulkevat Töölön osittain vilkkaankin liikenteen seassa. Kaikki radat ylittävät mm. bussien käyttämän Topeliuksenkadun, jonka ylitys tapahtuu ainoastaan suojateitä pitkin tieliikennelakia noudattaen. Järjestäjän puolesta tapahtumassa ei ole liikenteenohjausta, vaan jokainen suunnistaja huolehtii osaltaan katujen turvallisesta ylittämisestä. Radat eivät kulje liikennevaloristeysten kautta, mutta jos liikennevalot suunnistajan kohdalle osuvat, niitä täytyy luonnollisesti noudattaa. Alueella on myös pyöräteitä, joilla juoksemista on hyvä välttää. Ja otetaan myös jalankulkijat huomioon.

18.11.2023 lauantai Pitäjänmäki (Rasti-Jyry) Tulokset

Suunnistusliiton seurakokous on lauantaina 18.11. klo 13 alkaen Valimossa. Osallistujilla, mutta myös muilla on mahdollisuus sprinttisuunnistukseen klo 10-12.30 kokouspaikan ovelta, Valimotie 8. Lähistöltä löytyy maksullisia parkkipaikkoja, mutta kannattaa käyttää junaa (Valimon asema) tai Jokeri-ratikkaa, joiden pysäkit ovat 400 metrin päässä. Myös monet bussilinjat kulkevat Pitäjänmäentietä tai Vihdintietä.
Tarjolla on kolme rataa (A 3,4 km, B 2,5 km ja C 1,7 km). Maksut ovat samat kuin Stadin sprintticupissa eli 10 euroa aikuisilta ja 5 euroa nuorilta. Kartta on 1:4000, tänä syksynä Juhani Nippalan uusima. Radat on mestaroinut Jorma Helin. Harvinaista herkkua on sisäpesu.
Valimon maasto sisältää teollisuus- ja toimistorakennuksia, asuinrakennuksia ja Strömbergin puiston. Alueen länsiosassa virtaa Mätäjoki, joka on entinen Vantaanjoen lasku-uoma 2000 vuoden takaa. Teollisuusalueella kulkua rajoittavat suuret rakennukset, mutta myös ylipääsemättömät aidat ja muurit. Niiden kanssa saa olla tarkkana reittejä valitessa. Asuinalue on hyvin pienipiirteistä ja puistoalueella on korkeuseroja ja ulkoiluteitä.

22.11.2023 Kaivopuisto-Tähtitorninmäki (GSD) Tulokset

29.11.2023 Violan puisto (Rasti-Jyry) Tulokset

Yleiset ohjeet:

 • Stadin sprintticupin tapahtumat ovat kaikille avoimia kuntosprinttejä, lisenssiä tai seuran jäsenyyttä ei vaadita.
 • Lähdöt klo 17:30 – 19:00, maali sulkeutuu 20:00.
 • Radat täysvaikeat A n. 3,5 km (miehillä 15 min) ja B n. 3 km (naisilla 15 min) sekä C keskivaikea n. 2,5 km.
 • Osallistumismaksu 10 euroa, alle 19-vuotiaille 5 euroa.
 • GSD:n ja HS:n tapahtumiin ilmoittautumiset ennakkoon netissä. HS:n ja GSD:n tapahtumissa ei ole käteismaksua, mutta liikuntasetelit käyvät paikan päällä.
 • Rasti-Jyryn tapahtumissa on suositeltavaa ilmoittautua ja maksaa osallistumismaksu ennakkoon Rastilipussa. Rastilipun tapahtumiin on lisätty eri maksukategoriat, siellä voivat nyt ilmoittautua ja maksaa kaikenikäiset suunnistajat. Käteinen käy paikan päällä myös.
 • Suosittelemme saapumista julkisilla tai pyörällä. Autolla saapuvat vastaavat itse sopivan pysäköinnin löytämisestä.
 • Varaa mukaan jonkinlainen valaisin, vaikka kadut ovatkin pääosin valaistuja. Heijastinliivi on erittäin kannatettava lisävaruste. Talviolosuhteissa nastarit on hyvä kenkävalinta.
 • Noudata kartan kiellettyjä alueita. Sprintissä kielletyille alueille ei saa mennä eikä niitä saa ylittää, vaikka pääsisikin. Noudattamalla sääntöjä varmistat, että saamme käyttää maastoa jatkossakin.
 • Maastossa voi olla myös valvontaa.
 • Jokainen suunnistaa omalla vastuullaan. Muista, että olet liikenteessä tavallinen jalankulkija.
 • Noudata tieliikennelakia. Noudata tarpeellista varovaisuutta. Noudata kaupunkilaisjärkeä.

Tervetuloa mukaan kaupunkisprintteihin Stadin sprintticupiin!

Stadin sprintticup 2022-2023

Comments are closed.