Rastilippu

Rastilippu käytössä kuntosuunnistuksissa ja omatoimirasteilla

Rasti-Jyryn kuntorasteille ja omatoimirasteille on otettu käyttöön Rastilippu-palvelu. Suunnistusliiton kehittämä Rastilippu on tarkoitettu kaikille kuntosuunnistajille tapahtumaan ilmoittautumiseen ja maksamiseen. Rastilippu kokoaa suunnistajan osallistumiset ja tulokset väliaikoineen yhteen paikkaan myöhempää tarkastelua varten. Rastilippu-palveluun on tarkoitus koota kaikki Suomen kuntosuunnistustapahtumat, sen käyttö yleistyy pikkuhiljaa seurojen keskuudessa.

Ensimmäisenä Rastilipussa voi ilmoittautua korttelirasteille ja maksaa osallistumismaksun ilmoittautuessa. Aluerastien alkaessa nekin löytyvät Rastilipusta. Ennakkoon ilmoittautuminen ja maksaminen nopeuttaa toimintaa tapahtumapaikalla, eikä maksuvälineitä tarvitse silloin käsitellä paikan päällä. Ilmoittautuminen ja maksaminen onnistuu edelleen tapahtumapaikalla, jos ei halua käyttää Rastilippua.

Rastilipusta voi myös ostaa Rasti-Jyryn omatoimirastien karttoja ja ratoja käyttöönsä ja viedä tulokset palveluun suunnistuksen jälkeen itse joko käsin tai gpx-tiedostona väliaikoineen ja reitteineen.

Kirjautuminen Rastilippuun

Rastilippuun kirjautumiseen tarvitaan Suomisport-tunnus. Jos suunnistaja ei sellaista ole vielä luonut, hänen yrittäessään kirjautua sisään Rastilippuun järjestelmä ohjaa luomaan tunnuksen. Tunnusta varten tarvitaan sähköpostiosoite, puhelinnumero sekä henkilötunnus.

Kun tunnukset on luotu, Rastilippuun voi kirjautua syöttämällä sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron kirjautumissivulle. Järjestelmä käyttää vahvaa tunnistautumista ja lähettää sähköpostilla kertakäyttöisen kirjautumislinkin tai tekstiviestillä koodin, jonka avulla voi kirjautua palveluun. Kirjautuja saa uuden linkin tai koodin jokaisella kirjautumiskerralla.

Suunnistajan profiilitietoihin Rastilipussa kannattaa syöttää oman emit-kortin numero, jos omistaa emitin. Emit-numeron avulla tapahtumassa suunnistaja tunnistetaan ja tarkistetaan, onko hän ennakkoilmoittautunut ja maksanut osallistumismaksun.

Tapahtumaan ilmoittautuminen

Rastilipussa olevassa Suomen kartassa näkyvät kaikki palveluun syötetyt tapahtumat, joita voi selata ajankohdan mukaan kartalla. Tapahtumia voi tarkastella myös listana. Tapahtumat, joissa Rastilipun ilmoittautumis- ja maksutoiminnot ovat käytössä, on merkitty pienellä Rastilipun logolla. Tapahtumia voi tarkastella kirjautumatta, mutta ilmoittautuminen vaatii kirjautumisen.

Yksittäisen tapahtuman tiedoissa on ilmoittautumispainike sekä maksutoiminto. Ilmoittautuessa voi lisätä oman emit-numeron järjestelmään, jos se ei siellä ole. Oma emit ei ole välttämätön, etukäteen voi ilmoittautua ja lainata emitin järjestäjiltä. Järjestäjä syöttää laina-emitin numeron tapahtumassa tulospalveluun käsin. Rataa ei tarvitse ilmoittaa etukäteen, se valitaan aina paikan päällä.

Maksaminen

Rastilipussa on tällä hetkellä mahdollista maksaa vain aikuisen suunnistajan kertamaksun tapahtumaa kohti. Maksamiseen voi käyttää verkkopankkia, pankkien Siirto-palvelua, Visaa tai Pivoa.

Palvelua kehitetään jatkuvasti, myöhemmin palvelussa voi maksaa aikuisten lisäksi myös lasten ja nuorten osallistumismaksut, useiden ratojen osallistumismaksut sekä lainattavat emitit. Liikuntaseteleillä maksaminen on tulossa myös käyttöön palvelun kehittyessä.

Muutkin kuin aikuisten kertamaksun maksavat suunnistajat voivat käyttää Rastilippua, sillä ilmoittautuessa on mahdollista valita “En maksa osallistumistani Rastilipussa”. Sen jälkeen alasvetovalikosta voi kertoa maksamattomyyden syyn, esimerkiksi seuran jäsenyys, yhteistyökumppani, maksaminen sovelluksella tai setelillä jne. On siis mahdollista ilmoittautua etukäteen, mutta maksaa vasta tapahtumapaikalla.

Omatoimisuunnistuskartat Rastilipusta

Rasti-Jyry on tuottanut ratoja omatoimisuunnistajille ostettavaksi ja ladattavaksi Rastilipusta. Kartat löytyvät samoilla periaatteilla kuin suunnistustapahtumatkin. Kun suunnistaja valitsee tapahtuman ja maksaa sen, hän saa ladattua kartan ja voi tulostaa sen käyttöönsä. Seuran jäsenet ja yhteistyökumppanien jäsenet voivat ladata kartan maksutta.

Omatoimisuunnistuksen tulokset Rastilippuun

Rasti-Jyryn Rastilipussa toimii Navisport-tulospalvelu, johon omatoimisuunnistaja voi syöttää tuloksensa suunnistuksen jälkeen joko käsin tai gpx-tiedostona. Gpx-tiedoston vieminen Navisportiin tuo myös rastien väliajat ja reitin näkyviin palveluun. Tulospalvelun linkki löytyy kunkin tapahtuman tiedoista. Linkki avaa Navisportin, jonne tulokset viedään. Tulokset näkyvät Rastilipussa viennin jälkeen tapahtumakohtaisesti.

Lisätietoa:

Rastilippu
Rastilippu-ohjeet suunnistajille
Suunnistusliiton tietopaketti

Comments are closed.