Suunnistus harrastuksena

Lasten ja nuorten mielestä suunnistuksessa on parasta luonto, haasteet, kaverit ja elämykset. Voit tukea lapsesi harrastusta kannustamalla, innostamalla, huolehtimalla sopivista varusteista ja osallistumalla itsekin mahdollisuuksien mukaan harjoituksiin ja seuran toimintaan.

Toiveemme on, että te vanhemmat kannustatte lapsia liikkumaan vähintään 2 tuntia joka päivä. Koulumatkat omin jaloin, vaikkapa pyöräily harrastuspaikoille ja runsas ulkoilu päivittäin ovat liikkumisen peruspilareita. Perhesuunnistus on hieno mahdollisuus liikkua yhdessä harrastaen.

Suunnistusta voi harrastaa monella tasolla. Kuntorasteille voi osallistua kuka tahansa. Monet kisaavat lajissa tosissaan, mutta monet käyvät kilpailuissa myös vaihtelevien maastojen ja ratojen vuoksi. Nuorille järjestetään omia sarja- sekä oravapolkukisoja ja muissakin kilpailuissa on sarjoja nuorille. Rasti-Jyry maksaa nuorten osallistumismaksut kilpailuihin. Lisäksi Rasti-Jyryssä voi osallistua seuran omiin ja muutaman seuran yhteisiin tapahtumiin ympäri vuoden. Näistä seuran jäsenet saavat tietoa sähköpostitse seurakirjeessä.

Kuntorastit

Eri seurat järjestävät kuntorasteja. Karttamaksu on yleensä aikuisilta 7-8€ ja lapsilta 2-3 €. Liittymällä Jyryn jäseneksi voi osallistua ilmaiseksi keskiviikkoisin Aluerasteille ja tiistaisin Espoo-rasteille. Kuntorasteilla lyhyimmät radat ovat yleensä 2 ja 3 km. Joissakin tapahtumissa on myös rastireitti (RR) ja tukireitti (TR). Kaikki Uudenmaan kuntorastit löytyvät netistä:  http://suunnistavauusimaa.fi/wp/wp-content/uploads/2011/10/SU-kalenteri-2017-1.pdf

Nuorten sarjasuunnistukset

Sarjasuunnistukset ovat avoimia kaikkien järjestävien seurojen lapsille eivätkä ne vaadi sitoutumista useampaan kisaan. Mukaan saa tulla myös saattajan kanssa. Sarjasuunnistukset tarjoavat hyvän harjoitusmahdollisuuden/kilpailun maastoissa, jotka soveltuvat hyvin nuorisosuunnistukseen. Nuori pääsee näin oman seuran harjoitusmaastoista uuteen ympäristöön. Rasti-Jyryn ohjaajia voi tarvittaessa pyytää junnuryhmäläisten avuksi sarjasuunnistuksiin.

Rastien hakuun voi lähteä yleensä klo 17.30 – 19. Ilmoittautuminen on kilpailupaikalla, mutta järjestäjät voivat toivoa alustavia ennakkoilmoittautumisia karttojen varausta varten. Emit-leimaus.

Kaikki kolmessa tapahtumassa käyneet palkitaan mitalilla kauden lopussa seurojen omissa tilaisuuksissa.

Paikka- ym. tiedot tulevat järjestävän seuran nettisivuille pari viikkoa ennen tapahtumaa ja tiedot päivitetään myös Rasti-Jyryn nuorten harjoituskalenteriin.

Sarjasuunnistuksissa on tarjolla seuraavat sarjat sekä kilpa- että ei-kilpa-sarjoina:

tytöt:             D8RR, D10RR, D10, D12TR, D12, D14, D14L (aloittelijoille, rata sama kuin D12) sekä D16L (rata sama kuin D14)
pojat:             H8RR, H10RR, H10, H12TR, H12, H14, H14L (aloittelijoille,rata sama kuin H12) sekä H16L (rata sama kuin H14)

RR= rastireittirata: maastossa on viitoitettu reitti, jonka varrella rastit ovat. Reitin varrella on reitinvalinta- (oikaisu-) mahdollisuuksia, joita voi käyttää hyväkseen.

TR= tukireittirata: on viitoitus kuten RR-radalla, mutta rastit eivät sijaitse aivan sen varrella. Viitoitusta voi käyttää hyväkseen tai suunnistaa siitä välittämättä rastilta toiselle.

DH14L hiljattain suunnistuksen aloittaneille 12-14 -vuotiaille.

DH16L hiljattain suunnistuksen aloittaneille 14-16 -vuotiaille.

HD10 = polkusuunnistus.

Kilpasarjoihin osallistutaan suunnistamalla yksin.

Ei-kilpasarjalaiset voivat osallistua voi mille tahansa kilpasarjan radalle iästä riippumatta yksin, parin tai saattajan kanssa. Ajalla ei ole merkitystä. Sarjaan osallistunut voi toisessa tapahtumassa osallistua kilpasarjaan ja päinvastoin.

Lisätietoa: http://suunnistavauusimaa.fi/?page_id=925

Oravapolkukilpailut (AOK)

Oravapolkukilpailuissa on sarjoja 16-vuotiaille ja nuoremmille H/D8RR alkaen. Kilpailuun voivat osallistua yksin metsään uskaltautuvat lapset ja nuoret. Kilpailussa on myös sarja H/D13-16 aloittelijoille. Oravapolkuviestin 2018 järjestää Hyvinkään Rasti ti 15.5. ja henkilökohtaisen kilpailun Rastihaukat 22.8.

Emit

Sekä kuntorasteilla että kilpailuissa käytetään EMIT-leimausta. Rasti-Jyry lainaa nuorille tarvittaessa Emit-kilpailukortin ja sellaisen voi myös vuokrata kuntorastitapahtumissa. Kuntorasteille voi tietysti myös osallistua ilman ajanottoa. Oman Emitin tai muita suunnistusvarusteita voi tarvittaessa hankkia Suunnistajan Kaupasta.

IRMA

Ilmoittautuminen ennakkoilmoittautumista vaativiin kilpailun sekä joihinkin seuran tapahtumiin tehdään Suunnistusliiton IRMA-järjestelmässä. Tunnuksen IRMAan saa Rasti-Jyryn jäsenenä. Myös esimerkiksi kilpailukalenteri löytyy IRMAsta. https://irma.suunnistusliitto.fi/irma/public/competitioncalendar/view

Suomisport

Suunnistuksen lisenssit ja niihin liitettävät vakuutukset lunastetaan Suomisport.fi -palvelun kautta. Seura maksaa nuorten lisenssit kootusti, mutta huoltajan täytyy kirjautua itse palveluun. https://www.suomisport.fi/

Linkkejä

Suunnistusliitto www.suunnistusliitto.fi

Suunnistusliiton tietoa suunnistusharrastuksesta http://www.suunnistusliitto.fi/nuoriso/nuori-suunta-lasten-ja-nuorten-suunnistus/suunnistamaan/

Suunnistava Uusimaa www.suunnistavauusimaa.fi

Comments are closed.